Επανέρχεται το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου για τις περιοχές που βρίσκονται στις ζώνες αυξημένου κινδύνου, ευρέως γνωστές και ως «κόκκινες» ζώνες όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση το Σάββατο.

Πρόκειται για ένα από τα 9 μέτρα στήριξης που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το οικονομικό επιτελείο, που σε αυτό το διάστημα κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, επισημαίνει ότι τα μέτρα θα επαναξιολογούνται διαρκώς. Παρά ταύτα, με το ισχύον καθεστώς, υπάρχουν συγκεκριμένα μυστικά που οδηγούν σε αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση ενοικίου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αφορά όλους όσοι βρίσκονται στις περιοχές όπου παρατηρείται «έκρηξη» κρουσμάτων και υπάγονται στο «κόκκινο» τμήμα του νέου επιδημιολογικού χάρτη.

Ποιοι δικαιούνται μείωση ενοικίoυ

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα για το μέτρο της μείωσης ενοικίου ισχύουν τα εξής:

Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες για την υποχρεωτική μείωση ενοικίου

Αμέσως μετά τις εξαγγελίες του ΥΠΟΙΚ για τη μείωση ενοικίου ήρθε η πρώτη αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Σκυλακάκη, Βεσυρόπουλο) επισημαίνοντας ότι οι νέες μειώσεις ενοικίων δεν συνοδεύονται από μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών.

«Στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοιού στη χώρα μας, ανακοινώσατε ότι οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο “Αυξημένου Κινδύνου” για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη τεράστια “διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου”, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα, καθώς και οι εργαζόμενοί τους στα μισθώματα κύριας και φοιτητικής κατοικίας. Στη λίστα αυτή τον Απρίλιο είχαν συμπεριληφθεί όχι μόνον οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τότε υποχρεωτικά (εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια κλπ.) αλλά και όλες οι εκατοντάδες δραστηριότητες εμπορίας και υπηρεσιών λόγω των γενικών περιορισμών κυκλοφορίας (με SMS κλπ.). Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν σε κανονική λειτουργία!! Ποιος ο λόγος συνεπώς της επέκτασης της μείωσης ενοικίων και σε αυτές;» αναφέρει αρχικά η ΠΟΜΙΔΑ.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, προσθέτει, «το μόνο θετικό μέτρο είναι ο μελλοντικός συμψηφισμός του 30% της απώλειας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Καμιά άμεση επιδότηση, όπως θα ήταν το σωστό, ή μείωση υποχρεώσεων, διευκόλυνση, ρύθμιση ή οποιοδήποτε άλλο άμεσο ανακουφιστικό μέτρο, όπως τα τόσα άλλα που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων !!! Γιατί; Η δυνατότητα προαιρετικής μείωσης ενοικίου θα εξακολουθήσει να ισχύει για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιοχές επιπέδου “Επιτήρησης” (πράσινο και κίτρινο), σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ»

Πηγή: www.parapolitika.gr